A tojás előkészítése, kezelési higiéniája
A 15 °C hőmérsékleten tárolt tojásokat legalább 24 órával a keltetőbe való behelyezés előtt szobahőmérsékleten tároljuk (~24 °C). Ha mégis a tojás fertőtlenítése mellett döntünk, a fertőtlenítős (a tojás hőmérsékleténél 5-10 °C-al melegebb) mosóvíz után ugyanilyen fertőtlenítős oldattal öblítsük le a tojásokat, ügyelve arra, hogy minél gyorsabban végezzük a mosást és az öblítést. A tojásokat hagyjuk megszáradni. Vegyesen soha ne tisztítsunk tojásokat (kefélés, vagy mosás). A tojásokat a tyúktojásnál használatos szerrel lehet fertőtleníteni, de a formalinnal, vagy KMnO4-el való fertőtlenítést nem viselik el.
Keltetőgép kiválasztása
Keltetőgépet soha ne vásároljunk szakember megkérdezése nélkül. Nem javasoljuk az átalakított, barkácsolt keltetőket. Véleményünk szerint a legkiválóbb a kifejezetten strucctojás keltetésére készített keltető. Mi a magyar gyártmányú Pécsi féle keltetőt használjuk, mert árban, minőségben az általunk támasztott egyedi igényeket is tökéletesen kielégíti. Lényeges szempont az is, hogy esetleges meghibásodás esetén órákon belül a megfelelő szakszerviz rendelkezésünkre áll, így a keltetőben elhelyezett nagyértékű tojásokat nem fenyegeti veszély. Minden esetben a várható keltetésre alkalmas tojások száma, azaz a tenyészcsaládok száma határozza meg az igényelt keltető méreteit. Számításaink szerint 1 családhoz elegendő egy 36 tojásra készített keltető. Jó, ha a keltető automata. A rendszeres ellenőrzés rendkívül fontos. A jelenleg forgalomban lévő keltetők pontos hőmérséklet-szabályozás mellett, a megfelelő előre beállított páratartalmat is szabályozzák a tojások forgatása mellett (nem mechanikus vezérlésű). Fontos, hogy a belső beépített ventilátor folymatosan keverje a levegőt (légellátás, hőmérséklet egyenletessége stb.). Fontos a pontos hőfokszabályozó. Ha több tenyészcsaládunk van, érdemes a már meglévő kis keltetőt bújtaónak (lásd később) használni, és a megfelelő nagy keltetőt megvásárolni, illetve az egyedi állományra szabott keltetőt elkészíttetni.
Keltetés
Ha megvásároltuk a keltetőt, néhány napig ún. próbajáratásnak vessük alá! Kellő fertőtlenítés után az előkészített tojásokat behelyezzük az előre beállított hőmérsékletű, páratartalmú keltetőnkbe. A berakás dátumát, a berakott tojások azonosító számait jegyezzük fel, mert a lámpázások, ellenőrzések, súlymérések során rendkívül fontosak. Jelöljük meg a tojás helyzetét, mert pl. lámpázás után ugyanúgy kell visszahelyezni a keltetőbe. FONTOS! Ha külső tojásokat keltetünk, azza pl. vásárolunk előkeltetett 1 vagy 2 hetes tojásokat, csak akkor érdemes a keltetőbe betenni, ha azokat megfelelő mobil keltetőben szállították. A tojások a kis hőmérsékletingadozásokra is reagálnak, könnyen befulladnak. A tojásokat hetente egyszer, ugyanazokon a napokon érdemes berakni, mert így megközelítőleg azonos korcsoportú kismadaraink lesznek. Ha behelyeztük a tojásokat, gyakorlatilag megkezdtük a keltetést. Keltetési hőmérséklet: 36.3 C. Az első 3 hétben lehet 36.4 36.5 C, majd fokozatosan csökkentsük 36.2 36.1 C-ra. Nem árt, ha a hőmérséklet végig egyenletes 36.3 C.
Ügyeljünk arra, hogy keltetőnket áramellátás-kimaradás ne érje, mert már 20 perces áramkimaradás is károsíthatja a tojásokat. Ennek elkerülésére jó megoldás lehet áramfejlesztő beiktatása a rendszerbe. Szellőztetés: tojásonként naponta 1-3 köbméter levegőcserével kell számolni, ha a keltetőnkben nincs beépített ventilátor. Általában elegendő a keltető ajtaját naponta 2-3 alkalommal max. 10-15 mp időre kitárni. A 8. nap után naponta egyszer ajánlatos a keltető ajtaját 2-4 perc időtartamra teljesen kitárni. Ez természetes hűtésnek felel meg. Ezt a műveletet egészen felvihetjük 10-12 perc időtartamra 10-12 nap alatt. Utána ezt a hűtési időt folyamatosan egészen a kelésig tarthatjuk. Ezen idő alatt kényelmesen lámpázhatunk, tisztíthatjuk keltetőnket, mérhetjük a tojások súlyát stb. A működő keltetőben a relatív páratartalom: 31-32 % Ha a keltető helyiség relatív páratartalma magas, a gép belső szabályozása nem működik. A jelenlegi keltetőkbe páratartalom-csökkenést eredményező készüléket annak magas ára miatt nem szerelnek. Megoldás: előfűtött helyiség, a keltető környékére kiterített rizs, vagy konyhasó. A relatív páratartalom meghatározását lásd a következő táblázatban.
|